LGS Tercihlerini Yaparken Çocuklarınızı Zorlamayın!
Lgs (Liselere Giriş Sınavı) tercihleri başladı. Bu süreçte yeterli puanı alan öğrenciler, nitelikli okullara, yeterli puanı alamayan öğrenciler de ikamet adresi kapsamındaki okullara yerleşecekler. Bazı öğrenciler de özel okulları tercih edecekler.
Bu yazıda tercih nasıl yapılır? gibi soruların cevaplarını tartışmayacağız.
Bu yazıda öğrencinin istediği ve rızası olmadan okul türü ne olursa olsun istemedikleri bir okul türüne zorla gönderilmemeleri gerektiğini yazacağım.
Velilerin herhangi bir şekilde ister ekonomik nedenler ister yaşam biçimi isterse kendi hayalleri için çocukları istemedikleri okulları tercih ettirmekte zorladıklarını görüyoruz. tercih dönemi bunu çok yaşıyoruz. Bir süre sonra da üniversite tercihlerinde benzer durumları yaşayacağız.
İstemediği, kendine uygun olmayan bir okulda okuyan öğrencinin akademik hayatı, aynı gömleği baştan yanlış iliklemek gibi yanlış seçim mutsuz bir lise hayatı ortaya çıkarıyor. Bu da başarısızlığa yol açıyor.
Örneğin; öğrenci akademik kariyer yapmak istiyordur. Hukuk, Tıp vb. gibi.. Amyönea sınav stresi gibi olumsuz etmenlerden dolayı yeterli puanı alamamıştır. Kolunda bir bilezik olsun mantığı ile meslek lisesine zorla tercih ettirmeyin.
Benzer bir durum öğrenci normal bir meslek lisesi ya da mahalle okulu dediğimiz okula gitmek istiyor. Bu gibi öğrencileri zorla imam hatip okullarına yönlendirmek ya da yazdırmak hem çocuğun akademik kariyerini olumsuz etkiliyor. Hem de istemediği bir okulda okuduğu için – çoğu arkadaşı gibi- okulun amacına uygun eğitim alamamış oluyor. Bu okuldan da böyle öğrenciler çıkıyor söylemlerine yol açılıyor.
Başka bir durum ise öğrenci fen lisesi puanı almış ama anadolu lisesi istiyor. Fen lisesi çok iyi anadolu lisesi ona göre kötü diye zorla tercih yaptırmamak gerekiyor.
Bir Öğrenci Zorla İstemediği Bir Okula Tercih Ettirildiği Zaman Ne Olur;
- Akademik başarı baştan itibaren istenilen performansta olmayabilir.
- Aile öğrencilerin seçimlerini dikkate almadığı için aile ve çocuk arasında çatışmalara yol açar. Ergenlik çağını da göz önünde bulundurduğumuzda bu çatışmalar büyüyerek olumsuz sonuçlara yol açabilir.
- Özellikle okuduğu okul türüne uyum sağlayamadığı için başarısızlık kaçınılmazdır.
- Öğrenci sorumluluk almaktan kaçmaya başlar. İstemediği bir yerde olduğu için bunu her zaman gündemde tutar.
- Akademik ya da mesleki kariyer açısından direnç başlar. Okul dışı faaliyetlere daha çok zaman ayırabilir. Oyun, bilgisayar, arkadaş ortamları gibi. Listeyi daha çoğaltabiliriz. Benim en çok karşılaştığım sorunlar bunlar.
Bu Durumda Ne Yapmalı;
- Öncelikle çocuğunuzla iletişimi koparmadan bu sureci sağlıklı bir şekilde geçirin.
- Aranıza bir anlaşmazlık varsa bütün okul türlerini inceleyin, gerekirse ziyaret edin.
- Seçilecek okul türü ne olursa olsun sonraki basamağı yani üniversite sürecini mutlaka düşünün.
- Anlaşmazlık devam ediyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alın.