Zaman Yönetimini İyi Kurgulayan Öğrenci Başarılı Oluyor.
Zaman yönetimi okullarda hatta aile ortamında öğretilmeyen bir durumdur. Zamanı yönetme konusunda gelişim daha çok birey iş hayatına atılınca oluyor. Bu konuda ya çalıştığı ortam buna zorluyor ya da kişi çeşitli eğitimler alarak bu sorunu çözmeye çalışıyor. Sınava hazırlana öğrenciler işte bu noktada çok zorlanıyorlar. Akıllarında bir sürü soru işareti ortaya çıkıyor.
- Ne zaman çalışacağım?
- Ne kadar çalışacağım?
- Okul ve dershane haricinde kısıtlı bir zamanda nasıl bir strateji izleyeceğim?
- Var olan vakitte maksimum seviyeye nasıl çıkabilirim ? gibi soruların cevaplarını bulmak istiyorlar. Bu ve bunun gibi soruların cevaplarını bulan ve uygulayan genel olarak başarılı oluyor.
Hiçbir öğrenci sınava hazırlanırken ben ”başarısız olayım” diye bu maratona başlamaz. Ama süreç içerisinde sorunlar yaşayabilir. Bu sorunlardan en büyüğü vaktini iyi bir şekilde yönetememe durumudur.
Peki sınava hazırlanan bir öğrenci zamanını iyi yönetme konusunda neler yapabilir? Bu noktada iki tane çözümlemeye ihtiyaç var.
- Ne kadar zaman var? Hangi günler ne kadar çalışabilirim?
- Çalışabildiğim zamanı nasıl etkili hale getirebilirim
Ne kadar zamanınız var? ya da hangi gün ne kadar çalışabilirim? sorularının cevaplarını bulmak için öncelikle gün içinde neler yapıyorsunuz. Ne gibi görev sorumluluklarınız var. Bir hafta içinde okul, ev, dershane, özel ders ve varsa spor etklinliklerine ne kadar vakit ayırıyorsunuz tespit etmeniz gerekiyor. Mesele şöyle yapılabilir;
- Sabah Uyanış: 07.00
- Okul Başlangıç – Bitiş : 09.00-16.00
- Eve Geçiş : 17.00
- Uyku : 00.00
- 17.00- 00.00 arasındaki zaman diliminde yemek dinlenmeyi de çıkardığınızda en az 4 saat çalışma zamanı kalıyor. Bu gibi basit bir sistemi kendi yaşam döngünüze göre ayarlayabilirsiniz.
Üstteki yaptığım kurgu temel kurgu yani ortalama olarak bir gün için de neler yapıyorsunuz ve hedefinize yaklaşmak için ne kadar vakit ayırabilirsiniz onun kurgusu.
Genel olarak baktığımızda ders çalışmaya ne kadar zamanınız olduğunu tespit ederken bir yandan da zamanınızdan çalan etkenleri de tespit etmek gerekiyor. Bunu tespit ettiğinizde çalışma verimliliğiniz daha çok artacaktır.
Peki çalışabildiğin zamanı nasıl etkili hale getirebilirsiniz? Bunun için aşağıdakilere dikkat edebilirsiniz;
- Çalışacağınız zamanda ne çalışacağınız belli olsun. Mesela; Pazartesi günü, polinomlar, asitler bazlar çalışılacak gibi.
- Çalışacağınız konuyla alakalı nasıl bir yöntem izleyeceksiniz netleştirmeniz gerekiyor. Mesela; polinomlarlardan sadece soru çözeceğim, asitler bazlarda konu tekrarı sonra soru çözeceğim gibi.
- Çalışacağınız masada telefon gibi dikkat dağıtan dışsal materyaller olmamalı. Çalışma sürekliğiniz bozulur.
- En önemli sorunlardan biri ara verdiğinizde geri dönme meselesi. Çalışma ortamına geri dönme süreniz uzadıkça motivasyon düşmeye başlar.
- Çalışacağınız ortamda sadece çalışacağınız konuyla alakalı materyaller olursa daha etkili olur.
Zaman yönetimi organizasyonunu düzgün bir şekilde kurgularsanız başarılı olma ihtimaliniz artar.