Yazılar

Deneme Sınavına Hangi Amaçla Giriyorsunuz?

Deneme sınavlarına ne amaçla giriyorsunuz. Başarılı olmak için mi o zaman yanılıyorsunuz. Deneme sınavlarına başarılı olmak için girilmez. Tabi ki denemelerde başarıyı tatmak, netleriniz arttığını görmek istemek ve bunlardan motive olmak istemek çok doğal. Ama deneme sınavına girerken ya da deneme sınavlarını yorumlarken altta yatan düşünce başarılı olmaksa motivasyon devamlılığı ve stres yönetimi açısından hata yapıyorsunuz demektir.

Peki neden deneme sınavlarına başarılı olmak için girilmez? Çünkü deneme sınavları bir son değil ne durumda olduğunuzu analiz etmenizi sağlayan sınavlardır. Hedefinize giden yolda size mesajlar veren, bu mesajları uygun bir şekilde değerlendirip hedefinize yaklaşmanızı sağlayan sınavlardır.

Öğrencilerin ve ailelerin çoğu denemeler bir sonmuş gibi hareket edip motivasyon ve kaygı sorunları yaşayabiliyorlar. Ailelerin bu duruma olumsuz katkısı oluyor.

Denemelerde neler analiz edilir . Aklınızdan net sayısı, doğru yanlış sayısı ilk önce gelmiştir. Öncelik net sayısı, doğru yanlış sayısı olursa sadece burada kalırsınız. Bazı kaygılı öğrenciler sadece liste sıralamasına bakıp moralini bozabiliyor. Bu gibi kısır değerlendirmeler motivasyonunuzu düşürür. Peki neler analiz ediliyormuş bakalım.

  • Öğrendiğin ve üzerine soru çözdüğün konuların hafızan kalma durumu ya da unutma seviyesi,
  • Hangi soru tiplerinde sorun yaşadığınızı,
  • Konu tekrar seviyem ne durumda,
  • Soru çözme hızı,
  • Sınav anında kaygı yönetimi becerileri,
  • Sınav anında dikkat yönetimi becerileri,
  • Bir daha ki sınava kadar performans ayarlama,
  • Motivasyon yönetim becerileri,
  • Sınav anında karar verme becerileri,
  • Sınav anında yeni bir durum oluştuğunda yani bir soruya takıldığınızda, her zaman yaptığınız bir soru tipini yapamadığınızda nasıl tepki vereceksiniz.
  • Baskı altında çalışma,
  • Zaman yönetimi becerileri konusunda analiz yapmanızı sağlar. Bu analizleri yapamıyorsanız ilerleyemezsiniz. Dolayısıyla netler yükselmez.

Sınavları bu şekilde analiz etmezseniz, yani sürekli sonuç odaklı analiz yaparsanız, kaygınız artar. Motivasyonunuz düşer. Performansınıza ilişkin düşüncelerinizi analiz ve pozitif odaklı yapmanız gerekiyor. Onun için deneme sınavları sadece YOLLARDAKİ İSTASYONLAR  gibidir. Yakıt alırsınız yada dinlenirsiniz.

O zaman neymiş denemelerde sadece netim yukarı çıksın sevineyim gibi düşüncelerle girilmemesi gerekiyormuş.  Sınav analizleri hayat kurtarır.  Sağlıklı analiz yapamazsanız sağlıklı bir şekilde sınava hazırlanamazsınız. Deneme sınavlarına olan bakış açınızı değiştirmeniz başarı merdiveninde yukarıya çıkmanızı sağlar.

admin

Recent Posts

Zaman Yönetimini İyi Kurgulayan Öğrenci Başarılı Oluyor.

Zaman Yönetimini İyi Kurgulayan Öğrenci Başarılı Oluyor. Zaman yönetimi okullarda hatta aile ortamında öğretilmeyen bir…

1 ay ago

Üniversite Sınavının Psikolojik Çözümlemesi

Üniversite sınavına hazırlık süreci hem psikolojik anlamda hem de ders çalışma becerileri anlamında stratejik planlama,…

6 ay ago

Hızlı Okuma Teknikleri İşe Yarar mı?

Hızlı okuma teknikleri ikinci dünya savaşında İngiliz uçaksavar kullanan askerlerin alman uçaklarını daha iyi görmelerini…

6 ay ago

Sınav Danışmanlığı Nedir?

Sınav danışmanlığı nedir? Sınav danışmanlığı öğrencilerin hedefleri doğrultusunda var olan potansiyellerini etkin bir şekilde kullanmasını…

11 ay ago

Sınav Başarısı İçin Gerekli Parametreler

Sınav Başarısı İçin Gerekli Parametreler Sınav hazırlık sürecinde öğrencilerin çoğu ve aileler çok çalışmanın sınavda başarılı…

2 yıl ago