Hızlı Okuma Teknikleri İşe Yarar mı?

 Hızlı Okuma Teknikleri İşe Yarar mı?

Hızlı okuma teknikleri ikinci dünya savaşında İngiliz uçaksavar kullanan askerlerin alman uçaklarını daha iyi görmelerini sağlamak için yapılan gözün görme alanını genişletme çalışmalarına dayanır. Savaş bittikten sonra bazı eğitim psikologları bu egzersizleri okuma alanına entegre etmiştir. Yapılan çalışmalarda dakika bazındaki kelimesi hızlı okuma sayısındaki artış ve anlama konusunda da iyileşme görülmüştür. Buradan hareketle şöyle bir soru aklınıza takılabilir; bu kadar hızlı görünce anlama da oluyor mu? Evet oluyor. Gördüğümüz her şeyi  okumayız.  En basitinden bir tabela gördüğünüzde her zaman o tabelayı okumayız. Görünce o tabelanın vermek istediği mesajı alırız. Bundan dolayı hızlı görünce anlamamızda sorun olmaz. Bu tekniklerin en büyük avantajı az zamanda çok okuma yapabiliriz.

Hızlı okuma tekniklerinin sınavlarda işe yarayıp yaramayacağı sorusu sıklıkla karşılaştığım sorulardan.

Hızlı okuma teknikleri sınavlarda başarılı olmak için olumlu katkıda bulunabilir.

Bilindiği üzere sınavlar süreye ve performansa dayalı sınavlardır.  Bu sınavlarda başarılı olan öğrencilerin okuma-anlama becerileri yüksek olan öğrencilerdir. Hem hızlı okuyup hem de anlama kapasitesi yüksek olan öğrenciler diğer öğrencilere göre bir adım öne geçmektedirler.

Özellikle sınav kaygısı yaşayan öğrenciler sınavda süreyi yetiştirme konusunda sorun yaşadıkları için okumaları hızlandığında bu sorun ortadan kalmış oluyor. Sınav süresini yetiştirmeye başlayan hatta turlama yapan öğrenci bir stres faktörünü ortadan kaldırmış oluyor.

Hızlı okuma tekniklerini öğrenmenin bir faydası da, dikkat kalitesinde artış sağlıyor. Gözün görme alanındaki genişletme çalışmaları, gözün görme esnekliğini de artırdığı için dikkat kalitesinin artması konusunda olumlu etki sağlıyor. Özellikle sınavlarda dikkat hatası çok yaşayan öğrencileri düşünürsek bu tekniklerin işe yarayacağını düşünüyorum.

Bu teknikleri öğrenen ve uygulayan öğrenciler birim zamanda daha fazla okuma yapabildikleri için finalde daha fazla soru çözmüş olacaklar. Örneğin bir öğrenci dakikada 300 kelime okuyorsa 1 saati içinde çözebileceği soru sayısı bellidir. Hızlı okuma tekniklerini öğrenen bir öğrenci dakikada 600 kelimeye çıktıysa diğer öğrenciye iki kat fazla soru çözecektir. Ne kadar çok soru çözerse hedefini kazanma olasılığı o kadar yüksek olacaktır.

Özetle; bu teknikleri öğrenen öğrenciler öncelikle zamandan tasarruf etmiş olacaklar ev dikkat kaliteleri artmış olacaktır. İşe yarar mı yarar denemekte fayda var.