Sınav Başarısı İçin Gerekli Parametreler
Sınav hazırlık sürecinde öğrencilerin çoğu ve aileler çok çalışmanın sınavda başarılı olacağını düşünürler. Bu doğrudur ama bana göre eksiktir. Çünkü çok çalışmanın ya da etkili çalışmanın arka planında bir çok etken vardır. Bugün bunlardan bahsedeceğiz.
Sınav hazırlığı bütüncül bir çalışmadır. Sadece çok çalışmak yeterlidir. Bazen çok çalışmak kaygı ortaya çıkarabiliyor.
Sınavlarda başarılı olmak için aşağıdaki parametrelere dikkat etmeniz gerekiyor;
Hedef Belirleme
Hedef olmadan motivasyon sürekliliği sağlanması zor olur. Hala meslek hedefi koyamadıysanız. Sıralama hedefi de koyabilirsiniz. Meslek hedefini zaman bırakabilirsiniz. Meslek hedefinin belirlerken de gerekirse yardım alırsınız.
Durum Analizi Yapma
Öğrencilerin çoğu sınav hazırlık çalışmalarına direk başlarlar. Genelde durum analizi yapmazlar. Ne durumda olduklarını genelde dönem ortasında çözümlemeye başlarlar. Durum analizi çalışmalar başlamadan önce yapılmalıdır. Ne durumdasınız? Yeterlilikleriniz neler? Eksikleriniz neler? Bu eksikleri nasıl kapacatacaksınız? gibi soruların cevaplarını bulmalısınız.
Programlı ve Düzenli Çalışma
Belli bir program dahilinde sistemli ve düzenli çalışma sınav hazırlık çalışmalarının olmazsa olmazlarıdır. Az da olsa düzenli ve sürekli çalışmak sizin performansınızı düşürmez. Hep ileriye götürür. Program ise neyi ne zaman yapacaksınız bu konuda size yol haritası sunar.
Düzenli Tekrar
Çok iyi çalışabilirsiniz ama düzenli olarak tekrar etmezseniz unutmaya başlarsınız. Özellikle deneme analizlerinizi iyi yapıp hangi konuları tekrar edeceğinizi tespit ederseniz nokta atışları yapmış olursunuz. Sezon içerisinde çok konu öğreneceksiniz ve yoğun olacaksınız bu da unutmanızı hızlandıracak.
Zaman Yönetimi
Sınav hazırlık çalışmalarında herşeyin iyi gitmesine ya da kötü gitmesine sebep olan durumdur zaman yönetimi. Önceliğiniz başarınız ve hedefiniz olursa zaman yönetimini iyi ayarlarsınız. Ama öncelik arkadaşlar, sosyal medya vs olursa başarıyı unutun.
Stres – Kaygı Yönetimi
Performansınıza ilişkin düşüncelerinizin olumlu ya da olumsuz olması stres seviyenizi belirleyecek. Olumlu düşünler ve yönetilebilir kaygı seviyesi sizi ileriye taşıyacak. En ufak bir net artışı bile görseniz bunu göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Kaygı konusunda kendi kendinize bir çözüm bulamazsanız bir uzmandan yardım almalısınız.
Deneme Analizleri
Deneme sınavlarına başarılı olmak için değil analiz yapmak için girilir. Listeye bakıp ne durumda olduğunuzu bakmaktan ziyade tekrar etmeniz gereken konuları tespit etmek için ve sınav anındaki çözüm yöntemlerinizi analiz etmek için deneme sınavına girmelisiniz.
Test Çözme Teknikleri
Soru çözme hızınız ve kaliteniz sınav başarısında önemli etkenlerden birisidir. Hızlı soru çözerseniz hem sınavı yetiştirirsiniz hem yıl içinde daha fazla soru görürsünüz. Öğrendiğiniz bilgileri defalarca testlerle pekiştirme yapmanız gerekiyor.
Fiziksel Sağlık ve Beslenme
Fiziksel gücünüz yerinde değilse yani hastaysanız ve sağlıklı beslenmiyorsanız ya da kan değerleriniz düşükse yukarıdaki yazdıklarımın hiçbirinden verim alamazsanız boşuna kürek çekersiniz.
Sınav hazırlık süreci bütüncül bir süreçtir. Sadece çok çalışmak, iyi bir dershaneye gitmek ya da iyi bir öğretmenden ders almak yeterli değildir. Süreci iyi bir şekilde yönetmeniz gerekiyor. Başarılar.