Sınav stresi, sınav sonuçlarına ilişkin bazı olumsuz-işlevsiz düşünce ve inançlardan ortaya çıkan bir durumdur. ”Başarısız olacağım”, ”Ailemin beklentilerini karşılayamacağım”, ”Rezil olacağım” gibi amaca hizmet etmeyen düşünceler sınav stresini oluşturur.
Zaman baskısı da stres faktörlerinden biridir. Sınava hazırlık zamana dayalı performans işidir. Yani belli bir zamanda belli miktardaki konuları çalışıp öğrenip yeterince soru çözerek yani pratik yaparak istenilen sonuca ulaşma işidir.
Zaman azaldıkça stres artabilir. Bu durum her öğrenci de aynı şekilde olmaz.
Stresli ve kaygılı öğrenciler zamanın azalmasına çok takılırlar.
” Ben zaten kazanacağıma inanmıyorum. Bir de zaman az kaldı. Bu kadar eksiği kapatamam, yetiştiremeyeceğim. Başarısız olacağım düşünceleri içerisinde verimli bir şekilde çalışamazlar. Yani zamanı etkin kullanamazlar.
Zaman baskısın kaynaklı sınav stresi durumuna aileler de katkıda sağlar. Özellikle aile bu konuda kaygılı ve müdahaleciyse genel olarak olumsuz cümlelerle yönlendirme yaparlar.
”Zaman az kaldı daha çok çalışman lazım. Sıkı bir tempoya girmen lazım. ” gibi olumsuz ve zorlaştırıcı cümlelerle öğrencinin motivasyonunu düşürürler.
Bu durumu yaşayan öğrenciler öncelikle bazı sorulara cevap vermesi gerekiyor. Bu sorular neler;
Özetle ”zaman az kaldı, yetişmeyecek” düşüncesine kapılıp panikle çalışmak yerine ZAMANI NASIL ORGANİZE edebilirim ? sorunu cevaplamanız gerekiyor. Bu tip organize sorular stresinizi kontrol altına almanızı sağlar. Hatta aşırı strese girmezsiniz.
Zamana dayalı strese giren öğrencilerin aileleri de yukarıda yazdığımız cümlelerden ziyade, performansı devam ettirecek düşünce ve davranışlar sergilemeye çalışırlarsa öğrencinin sakin kalmasını sağlarlar.
Sınav stresi bir sonuçtur. Sınava ve zaman verdiğiniz anlamlar stresinizi tetikler. Bu da daha kontrolsüz çalışmanıza neden oldur. Tekrar stres döngüsüne girmiş olursunuz. Bu olumsuz anlamlar amaca hizmet etmeyen işlevsiz düşüncelerdir. Bu işlevsiz düşünceleri işlevli hale getirip eyleme geçmek performansınızı artırır.
UNUTMAYIN! Performansınıza ilişkin düşünceleriniz olumlu olursa yaptıklarınızdan daha çok verim alırsınız. Yapamadıklarınızı organize edersiniz.
MSÜ Sınavı Ne Kadar Anlamlı? Msü sınavı sonuçları açıklandı. Sınav sonuçlarına göre beklentisi karşılanmayan bütün…
MSÜ Sınavı yani Milli Savunma Üniversitesinde öğrencilerin girdiği bir sınavdır. MSÜ Sınavından Hangi Sonucu Alısan…
Zaman Yönetimini İyi Kurgulayan Öğrenci Başarılı Oluyor. Zaman yönetimi okullarda hatta aile ortamında öğretilmeyen bir…
Üniversite sınavına hazırlık süreci hem psikolojik anlamda hem de ders çalışma becerileri anlamında stratejik planlama,…
Hızlı okuma teknikleri ikinci dünya savaşında İngiliz uçaksavar kullanan askerlerin alman uçaklarını daha iyi görmelerini…
Sınav danışmanlığı nedir? Sınav danışmanlığı öğrencilerin hedefleri doğrultusunda var olan potansiyellerini etkin bir şekilde kullanmasını…