Üniversite sınavına hazırlık süreci hem psikolojik anlamda hem de ders çalışma becerileri anlamında stratejik planlama, analiz ve takiple geçirilmesi gereken bir dönemdir.
Üniversite sınavına hazırlık sürecine psikolojik olarak baktığımızda sınav anında;
- Kaygı yönetimi
- Dikkat ve konstrasyon yönetimi
- Çabayı sürdürme beceleri
- Beklentileri sınav anında yönetme becerileri (Ben buna beklenti anksiyetesi diyorum)
- Yeni bir durum oluştuğunda planlı tepki verme becerileri
- Öğrencinin beslenme biçimi
- Sınav anında kendine anlık olumlu geri bildirim verme becerileri
- Sınav hazırlık sürecinde öğrencinin ve ailenin kaygı seviyeleri ve yönetme becerileri
- Sınava hazırlık sürecinde öğrencinin motivasyon sürekliliği gibi daha bir çok faktör öğrenci başarısını etkilemektedir.
Üniversite sınavının çözümlemesi yapılırken genelde soruların kolaylık ve zorluk kısmına vurgu yapılıyor. Özellikle ders bazında çözümlemeler yapılıyor. Müfredata uygun konu çıkmış mı, çıkmamış mı? bunlara bakılıyor.
Yks^ye giren öğrencilerin sınava hazırlık sürecindeki psikolojik durumlarına, sınava yaklaştıkça kaygı seviyelerinin artmasına, ailelerinin kaygı seviyelerini ve öğrencinin sınav anındaki kaygı yönetimine ve dikkat yönetimini irdelemek gerekiyor. Hatta hazırlık süreci dahil olmak üzere öğrencinin sınav anındaki psikolojik sağlamlığına, çabayı sürdürme biçimine bakmak gerekiyor.
Sınavı değerlendirirken sadece hafta sonu olan sınav sürecini değil, başlangıçtan itibaren sınav anına kadar olan kısmı hem çalışma biçimleri açısından hem de psikolojik açıdan masaya yatırmak gerekiyor.
Buradan hareketle genel olarak baktığımızda sınava hazırlık sürecinin ailesiyle birlikte kaygılı geçiren öğrenciler başta olmak üzere sınavda kaygısını yönetemeyen öğrenciler sınavda zorlandılar.
Üniversite sınavına hazırlık süreci hem psikolojik anlamda hem de ders çalışma becerileri anlamında stratejik planlama, analiz ve takiple geçirilmesi gereken bir dönemdir.
Üniversite sınavına giren öğrencilerden aldığım bilgilerden yola çıkarak öğrencilerin;
- Sınav anındaki kaygı yönetim becerileri,
- Sorulara takıldıklarındaki atlama becerileri
- Olumsuz içsel konuşmalar
- Sınav anındaki dikkat yönetim becelerileri
- Sınav süresini etkin kullanma, süreyi yetiştirme becerileri
- Sınav anındaki karar alma becerileri
- TYT sınavından sonra AYT kısmına kadar olan süredeki öğrencinin psikolojik durumu
- Ailelerin sınava hazırlık sürecindeki psikolojik durumu üniversite sınavındaki başarı oranlarını belilrlemede etkin olmuştur.
Bu değerlendirmeler daha çok artırılabilir. Buradan hareketle sınava hazırlanan öğrencileri sadece iyi bir kurs-okul, özel ders, ve çok çalışma stratejisi üzerine değil öğrencilerin sınava hazırlık sürecinde psikolojik olarak destek almaları ve bu süreçte öğrencinin profesyonel olarak sınava hazırlanması gerekmektedir.