Zaman yönetimi okullarda hatta aile ortamında öğretilmeyen bir durumdur. Zamanı yönetme konusunda gelişim daha çok birey iş hayatına atılınca oluyor. Bu konuda ya çalıştığı ortam buna zorluyor ya da kişi çeşitli eğitimler alarak bu sorunu çözmeye çalışıyor. Sınava hazırlana öğrenciler işte bu noktada çok zorlanıyorlar. Akıllarında bir sürü soru işareti ortaya çıkıyor.
Hiçbir öğrenci sınava hazırlanırken ben ”başarısız olayım” diye bu maratona başlamaz. Ama süreç içerisinde sorunlar yaşayabilir. Bu sorunlardan en büyüğü vaktini iyi bir şekilde yönetememe durumudur.
Peki sınava hazırlanan bir öğrenci zamanını iyi yönetme konusunda neler yapabilir? Bu noktada iki tane çözümlemeye ihtiyaç var.
Ne kadar zamanınız var? ya da hangi gün ne kadar çalışabilirim? sorularının cevaplarını bulmak için öncelikle gün içinde neler yapıyorsunuz. Ne gibi görev sorumluluklarınız var. Bir hafta içinde okul, ev, dershane, özel ders ve varsa spor etklinliklerine ne kadar vakit ayırıyorsunuz tespit etmeniz gerekiyor. Mesele şöyle yapılabilir;
Üstteki yaptığım kurgu temel kurgu yani ortalama olarak bir gün için de neler yapıyorsunuz ve hedefinize yaklaşmak için ne kadar vakit ayırabilirsiniz onun kurgusu.
Genel olarak baktığımızda ders çalışmaya ne kadar zamanınız olduğunu tespit ederken bir yandan da zamanınızdan çalan etkenleri de tespit etmek gerekiyor. Bunu tespit ettiğinizde çalışma verimliliğiniz daha çok artacaktır.
Peki çalışabildiğin zamanı nasıl etkili hale getirebilirsiniz? Bunun için aşağıdakilere dikkat edebilirsiniz;
Zaman yönetimi organizasyonunu düzgün bir şekilde kurgularsanız başarılı olma ihtimaliniz artar.
Üniversite sınavına hazırlık süreci hem psikolojik anlamda hem de ders çalışma becerileri anlamında stratejik planlama,…
Hızlı okuma teknikleri ikinci dünya savaşında İngiliz uçaksavar kullanan askerlerin alman uçaklarını daha iyi görmelerini…
Sınav danışmanlığı nedir? Sınav danışmanlığı öğrencilerin hedefleri doğrultusunda var olan potansiyellerini etkin bir şekilde kullanmasını…
Sınav Başarısı İçin Gerekli Parametreler Sınav hazırlık sürecinde öğrencilerin çoğu ve aileler çok çalışmanın sınavda başarılı…
Üniversite Tercihleri Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Üniversite için yanlış tercih, yanlış kararlar hayatınızın yönünü olumsuz…